Nieuws vanuit het vaccinatiecentrum

Update Vaccinatiecentrum RupeLaar: bedankt aan de 65-plussers !

Goed nieuws vanuit ons centrum in het Wetenschapspark: al onze 65-plussers zijn gevaccineerd en we haalden een prachtig resultaat: 96,99 % van onze bevolking tussen 65 en 85 is zijn eerste prikje komen ophalen. Bedankt aan iedereen om zoveel burgerzin op te brengen en jezelf maar vooral ook alle anderen met wie je in contact komt te willen beschermen. Uiteraard gaat onze campagne onverminderd verder. Je zal trouwens wel via de media vernomen hebben dat ons land de komende weken een enorme boost gaat maken in de hele vaccinatiecampagne.

 

Mobiele vaccinatie

Vanaf volgende week is onze mobiele vaccinatie operationeel. Dat betekent dat niet-mobiele mensen, goedgekeurd en opgegeven door hun huisartsen, door hun huisdokter met het Johnson & Johnson- vaccin thuis worden gevaccineerd. Let op: niet-mobiel betekent inderdaad mensen die wegens hun ziekte of aandoening zich niet meer kunnen verplaatsen naar het vaccinatiecentrum. Het gaat niet over mensen met louter mobiliteitsproblemen. Voor die laatsten hebben we oplossingen voorhanden en kun je bij het bevestigen van je afspraak na je oproeping alle informatie bij ons krijgen.

 

Vakantie

We schreven het eerder al maar vakantie is geen rechtsgeldige reden om de datum van je tweede prik te wijzen. De datum die je kiest voor je eerste dosis bepaalt de datum voor je tweede dosis. Wanneer je de afspraak maakt voor jouw eerste vaccinatiedosis, krijg je meteen ook de datum voor jouw tweede dosis. Die datum kan je maar beperkt verschuiven en alleen als er nog vrije plaatsen zijn in je vaccinatiecentrum. Regel je vakantieplannen dus in functie van die data. Wie bewust zijn tweede prik niet ophaalt en hoopt er later toch nog bij te kunnen zijn, moeten we teleurstellen: er moeten in een paar weken duizenden mensen gevaccineerd worden en we kunnen het schema niet voor iedereen aanpassen. Je blijft in dat geval onvolledig gevaccineerd en dus onvoldoende beschermd.

 Tot volgende week, en we zien je hopelijk snel in ons centrum verschijnen.

Onder het motto “de waarheid komt uit een kindermond”, is dit een super initiatief van de leerlingen uit de basisschool-Cade Aartselaar om de vrijwilligers van het vaccinatiecentrum RupeLaar een hart onder de riem te steken!

Update: 20.000 gevaccineerden

Goed nieuws: deze week hebben we de kaap van de 20.000 gevaccineerden in onze regio gehaald. Er zit dus veel schot in de zaak en in de armen van onze bewoners. Uiteraard gaan we onverminderd verder tot iedereen de kans heeft gehad om zijn of haar spuitje te komen halen. 

We blijven daarbij alle door de hogere overheid opgelegde lijsten volgen. Daar zijn sinds kort de zwangere vrouwen bijgekomen want wie besmet zou geraken tijdens haar zwangerschap loopt dubbel zo veel risico om op intensieve zorgen terecht te komen. Het inenten van zwangere dames gebeurt dus niet volgens leeftijd, maar ze krijgen nu prioriteit. Door de vrouwen te vaccineren, maken hun baby’s meteen antistoffen aan.

Tot slot geven we nog mee dat aan ons vaccinatiecentrum Rode Kruis-stickers te koop zijn van de lokale afdeling Niel-Schelle. Nu ze hun gewone straatverkoop niet kunnen houden, hebben ze een mooi plaatsje bij ons gekregen. Zo helpen we elkaar.

Op de website van Het Laatste Nieuws stond zaterdag overigens nog een mooi artikel over drie van onze vrijwilligers, maar zij vertegenwoordigen onze ruime pool van 750 vrijwilligers. We hadden ze graag allemaal één voor één in de krant gezet, maar dat gaat natuurlijk niet J.

Hier vind je een aanzet tot het artikel https://www.hln.be/niel/zij-zorgen-voor-uw-spuitje-de-vrijwilligers-van-het-vaccinatiecentrum-rupelaar-in-beeld-br~a2eea17e/

Tot volgende week.

Na een goedgevulde en prima verlopen vaccinatie-vierdaagse vorige week zijn er deze week opnieuw twee vaccinatiedagen gepland, met name op vrijdag 23 en zaterdag 24 april. De week nadien zijn dat vrijdag 30 april en maandag 3 mei. We lezen op veel sociale media hier en bij de gemeenten vragen en opmerkingen van bewoners die zich afvragen wanneer ze opgeroepen worden, maar daar hebben we geen individueel antwoord op.We blijven immers de leeftijdslijsten van de overheid volgen. Tegelijk worden er door ons af en toe mensen uit de prioritaire reservelijst opgeroepen wanneer er sommige anderen niet opdagen. Tot slot bereiden we ons ook voor om de risicopatiënten jonger dan 64 jaar te gaan vaccineren. Iedereen komt dus echt aan de beurt en intussen gaan we in elk van onze zes gemeenten richting de 30% vaccinatiegraad of meer, waarvoor dank trouwens. Het is immers geweten dat we zo’n 70% moeten bereiken om terug te keren naar het normale leven.
Tweede prik:
nu er opnieuw vakantie en zelfs reizen naar bepaalde landen mogelijk is – mits het naleven van alle voorwaarden – dien je er wel rekenig mee te houden dat we je tweede prik niet kunnen verplaatsen naar een andere datum. Dat betekent dat je best je vakantie even uitstelt want die tweede prik is absoluut noodzakelijk.
Vanochtend omstreeks 11u15 arriveerde een opvallende roze limousine aan het Vaccinatiecentrum RupeLaar in het Wetenschapspark in Niel. Aan boord: Linda Vijt (1957) uit Hemiksem die als 10.000ste ‘Rupeliaan’ haar eerste prik mocht krijgen en vermits ze een taxidienst bestelde, werd meteen besloten dat iets feestelijker te doen met de 15 meter lange limousine van het taxibedrijf Didi Express uit Niel. De ELZ RupeLaar vaccineerde intussen volgens cijfers van de Zorgatlas al 14.534 mensen, 11.223 prikjes daarvan werden in het Vaccinatiecentrum zelf gezet. Daaronder al een deel 2de prikken ook.
Wanneer we de prikken van gisteren en vandaag er bij tellen komen we vanavond uit op 17.106 vaccins.
 • Zoals alle andere vaccinatiecentra in Vlaanderen gaat het alsmaar vlotter met het vaccineren. Gemiddeld is nu al 1 op de 5 – 1 op de 4 zelfs bijna – van de 18+ inwoners uit de Rupelstreek een eerste keer gevaccineerd. Zo krijgen vandaag woensdag 80-plussers hun tweede prik en 65-plussers hun eerste.
  Vorige week deden we een oproep om op het uur van de afspraak te komen en niet te vroeg. Dat wierp afgelopen zaterdag zeker zijn vruchten af dus we herhalen onze vraag nog eens. Voortaan zal wie meer dan een half uur te vroeg komt en met de wagen is niet meer toegelaten worden op de parking. Enkel zo zorgen we er voor dat lange files vermeden worden. Tegelijk vragen we nog eens om niet het eerste uur van de dag te bellen naar ons infopunt. Dat is traditioneel de meest drukke moment en je riskeert dan lang aan de lijn te hangen, maar we zijn er een hele dag voor al jullie vragen.
  Vaccinatieschema
  Volgende week wordt er op vrijdag 23 en zaterdag 24 april gevaccineerd. De week erna is dat vrijdag 30 april en maandag 3 mei. Er zijn dan zo’n 2000 Pfzier-BioNTech beschikbaar. Zodra we over nog meer vaccins beschikken, schalen we uiteraard de dagen en uren op.
Opgelet voor wie op de lijst van risicopatiënten My Health Viewer staat !
Sinds donderdag kan al wie tussen 18 en 64 jaar is, zelf nakijken of hij of zij op de lijst met risicopatiënten staat. Het gaat om mensen die een onderliggende aandoening hebben en dus een verhoogd risico hebben op een ziekenhuisopname omwille van het coronavirus. In totaal komen zo ongeveer 1,5 miljoen Belgen aan bod. Zij krijgen bij de vaccinatie dus terecht voorrang op hun leeftijdsgenoten.
Kijken of je zelf op de lijst staat, doe je door met je elektronische identiteitskaart in te loggen op de website www.myhealthviewer.be. Ook het ziekenfonds en de apotheker kunnen dat voor jou checken.
Blijkbaar zouden sommige mensen die op de lijst staan daar al kunnen zien hebben dat ze zaterdag 10 april vanaf 9u kunnen worden gevaccineerd.
Dat klopt echter niet. Ook risicopatiënten hebben immers ALTIJD eerst hun oproepingsbrief nodig.
Zonder die oproepingsbrief heeft het dus GEEN zin om je zaterdag al aan te bieden in ons vaccinatiecentrum in Niel. Er zijn overigens ook geen vaccins op overschot.
We betreuren het dat de communicatie op de website www.myhealthviewer.be niet waterdicht is, maar wees gerust: een van de dagen krijg je indien nodig je oproepingsbrief in de bus.
Vertraging geboortejaren 1944-1945 inmiddels ingehaald.
Naar aanleiding van een artikel in de pers omtrent ‘vergeten’ uitnodigingen, moeten we spijtig genoeg vaststellen dat er in het systeem van de overheid wel degelijk tijdelijk een probleem is geweest met een beperkt aantal mensen die in 1944 of 1945 werden geboren. Het gaat hier dus niet om het afsprakensysteem van het vaccinatiecentrum RupeLaar, maar het overkoepelende softwaresysteem. Intussen kunnen we bevestigen dat iedereen uit deze geboortejaren uitgenodigd werd, maar dat de brieven mogelijks nog onderweg zijn en pas begin volgende week zullen aankomen.
Er is sowieso ingepland dat alle mensen uit deze geboortejaren voor 24 april hun eerste prik zullen krijgen.
Uiteraard betreuren we het dat door deze softwarefout buiten onze wil de indruk wordt gewekt dat wij mensen vergeten zijn. We begrijpen ook dat de frustratie bij de getroffen ouderen bijzonder groot is, maar we maken ons sterk dat dit probleem intussen van de baan is en dat de betrokkenen dus eerstdaags bij ons kunnen passeren. Het is in elk geval fijn om te weten dat de vaccinatiegraad ook bij deze ouderen erg groot is. Allemaal samen komen we zo op termijn aan een vaccinatiegraad van 70 procent of meer.
Ook deze week gaan we onverminderd verder met het vaccineren in ons Vaccinatiecentrum RupeLaar. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 april verwelkomen we met plezier telkens weer zo’n 1500 ‘Rupelianen’ die 65+ zijn geworden. Dat zal het aantal eind deze week op zo’n kleine 14.000 vaccinaties brengen. We komen met andere woorden echt op kruissnelheid.
Om alles vlot te laten verlopen vragen we wel aan alle uitgenodigde mensen om pas aan te komen op het uur van de afspraak en niet veel te vroeg zoals dat nu gebeurt: dat zorgt enkel voor extra files en dus ook voor jezelf meer wachttijd.
Mogen we ook vragen om niet meteen tussen 9u en 10u naar het infopunt te bellen: we merken dat het eerste uur onze lijnen roodgloeiend staan, waardoor jullie ons minder snel aan de lijn krijgen. We zijn toch een hele dag bereikbaar dus maak het jezelf wat gemakkelijker.
Tot slot hebben jullie wellicht ook het nieuws van de Qvax-reservelijst van de Federale overheid gehoord. Iedereen kan zich daar ongeacht zijn of haar leeftijd op registreren. Wie zich eerder al rechtstreeks via onze website op de reservelijst liet zetten, krijgt natuurlijk nog altijd voorrang. Mensen die zich na 12 april op onze website registeren worden door ons samengevoegd met de mensen die zich registreren op de website van de Federale Overheid (Qvax) en zullen dus later worden opgeroepen. Indien je je dus al geregistreerd hebt op onze website, hoef je je niet opnieuw te registreren.
Omdat er wel wat vragen komen over de vaccinatieplanning, proberen we jullie elke woensdag een update te geven vanuit ons vaccinatiecentrum in het Wetenschapspark in Niel. Het centrum is volledig operationeel en open maar de openingsdagen worden gepland in navolging van de levering van de vaccins. Onze capaciteit kan zo oplopen tot ongeveer 1500 vaccins per dag.
Deze week kunnen we opnieuw drie dagen voluit vaccineren: op woensdag 31 maart (Pfizer-BioNTech) en donderdag 1 april (Pfizer-BioNTech en AstraZeneca) gaat het om mensen die een eerste prik krijgen, op zaterdag 3 april krijgen een aantal bewoners hun tweede prik (Pfizer-BioNTech). Het gaat de komende dagen vooral om 65-plussers maar zelfs nog een aantal 75-plussers en ouder.
In totaal worden er deze week dus opnieuw zo’n 2000 à 3000 vaccins gezet en dat tempo kunnen we de komende weken aanhouden. Let op: de mensen die opgeroepen worden, kunnen niet zelf kiezen elk vaccin ze willen. Noteer trouwens ook dat AstraZeneca een naamsverandering kreeg naar Vaxzevria.
Ons vaccinatiecentrum volgt daarbij de tijdslijn van Vlaanderen en we nodigen niet gericht per gemeente uit: alle gemeenten in de Eerstelijnszone RupeLaar worden immers als een geheel gezien. Later in april volgt dan een nieuwe fase in de vaccinatiestrategie: na de 65-plussers komen dan de mensen tussen 18 en 65 jaar aan de beurt die een onderliggende aandoening hebben, maar ook hier geldt dat je eerst een uitnodiging moet krijgen.
Wist je dat je op de website  https://www.vaccinatiecentrumrupelaar.be kunt volgen hoeveel mensen uit onze regio al gevaccineerd werden? En je vindt er ook heel wat antwoorden op je vragen.
 • Er is geen reden tot ongerustheid als u nog geen uitnodiging kreeg van het vaccinatiecentrum. De uitnodigingen worden verstuurd naarmate de toeleveringen van het vaccin.
 • Iedereen wordt uitgenodigd OP AFSPRAAK. De 1600 Pfizer vaccins die we ontvingen werden vandaag en op woensdag 31 maart toegediend.
 • Begin april worden nog 1200 vaccins toegediend, verdeeld over afspraken op woensdag 31 maart en zaterdag 3 april. Hiervan is een deel Astra Zeneca en een deel Pfizer.
 • Er is geen mogelijkheid om het type vaccin te wijzigen.
 • Indien de afspraak die u werd gegeven niet past in uw agenda kan u deze verplaatsen. Neem hiervoor contact op met het infopunt, tel. 03 269 30 00 (dagelijks tussen 9 en 19u)

Vandaag zijn de flyers vertrokken naar alle inwoners van Eerstelijnszone RupeLaar met meer informatie over het vaccinatiecentrum. We verwachten ze ten laatste volgende week in de bus! Heb je een vraag? Bezoek ook zeker de FAQ via veel gestelde vragen.